Вече има клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Дева Мария“

С разрешение за осъществяване на лечебна дейност №МБ – 362/08.09.2016г. Отделението по Ортопедия и Травматология на УМБАЛ „Дева Мария“ става Клиника по Ортопедия и Травматология с III-то, най-високо ниво на компетентност.

В Клиниката по Ортопедия и Травматология работи висококвалифициран екип и се прилагат нови подходи при лечението на пациентите.

Началник и методичен ръководител е светилото в българската ортопедия проф. д-р Борислав Владимиров. Клиниката по ортпедия е съставена от отделение по Ортопедия и Травматология, началник, на което е д-р Димитър Илиев, а висококвалифицираният екип е допълнен от д-р Петър Чаракчиев, д-р Стоян Минчев, д-р Евелин Бурмов и д-р Димитър Илков.

Клиниката по Ортопедия и Травматология разполага с най-ново поколение медицински инструментариум, който отговаря на световните и европейски стандарти на качество. Наличната артроскопска апаратура и техника за образна диагностика дава високо качество на диагностичния процес и възможности за адекватно лечение. Клиниката работи с импланти на водещи фирми.

Отделението започва своята дейност на 4 януари 2010г. За седем години през отделението са преминали над 5000 доволни пациента, извършени са над 1400 операции с голям и много голям обем на сложност и над 1200 артропластики, от които близо 800 ендопротези на тазобедрена и около 400 ендопротези на колянна става.

Извършват се следните дейности :

  • Ендопротезиране и реендопротезиране на коленни и тазобедрени стави;
  • Диагностика, оперативно лечение и рехабилитация при травми на опорнодвигателния апарат;
  • Консервативно и оперативно лечение и последваща рехабилитация при вродени и придобити ортопедични заболявания;
  • Артроскопска хирургия;
  • Ехографско изследване на тазобедрени стави при новородени;
  • Озонотерапия при дегенеративни заболявания на гръбначния стълб – дископатия, дискова херния, радикулит
  • Детска ортопедия и травматология – кръвно наместване на вродена луксация на тазобедрените стави; лечение на различни форми на ДЦП; тройна остеотомия на таза; наместване и фиксиране на отлепена глава на бедрената кост; оперативно лечение на различни видове вродени криви ходила; слепени пръсти на ръката; корекция на крива шия, прерязване и изрязване на шийни ребра

Извършването на едни от най-сложните оперативни интервенции в областта на ортопедията и травматологията при децата е благодарение на постоянното присъствие на проф. Борислав Владимиров – капацитет в областта на детската ортопедия.

Във всички изброени области се работи по 12 клинични пътеки, за които е сключен договор с НЗОК.