Временната комисия отхвърли ветото на президента

Напълно според очакванията народните представители, които са членове на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев.

12 депутати гласуваха „за” новия Изборен кодекс, а 4 „против”.

Единствено ГЕРБ гласува против новите изборни правила като опозицията обясни, че на практика промени се правят в “12 без 5”. Управляващите определиха мотивите за наложеното вето като несъстоятелни и допълниха, че ГЕРБ търсели от “няколко кладенеца вода да извадят”. От ДПС също отхвърлиха ветото, но ще искат тълкувателно решение на Конституционния съд на текстовете на изборното законодателство за уседналостта.

Новият Изборен кодекс беше върнат за ново обсъждане с президентски указ от 28 февруари 2014 година. Предстои заседание в пленарна зала относно кодекса, което ще се проведе днес и започва в 13:30 часа, предаде КРОСС.

„По отношение на изискванията за професионален опит на членовете на ЦИК, за първи път се залагат такива изисквания. Тези изисквания никак не са ниски – например изискване за 7 години професионален стаж за членовете на ЦИК и 10 години професионален стаж за председателят на ЦИК, като изискването е той да бъде юрист. Не е определящ видът на висшето образование на членовете на ЦИК. Съвсем обосновано представителите на нашата ПГ отхвърлят ветото в тази част”, каза Мая Манолова от Коалиция за България.

„Би следвало да се каже една добра дума и положителна оценка за работата на мажоритарния елемент в Изборния кодекс. Това е първият парламент, който приема преференция за изборите с толкова нисък праг – 5%”, добави тя.

„Постепенно хората ще свикнат да гласуват по преференциален начин. Ако всички гласуват с преференции, няма да има никакъв бонус за водача на листата. По отношение на контролната разписка – контролната разписка от машинното гласуване показва начина, по който избирателят е гласувал за партия. Бяха дадени достатъчни разяснения защо се правят корекции. Тайната на вота е едно от изискванията, на които трябва да отговаря машинното гласуване. Ясно сме обяснили, че видът на изборните кутии, в които ще се пускат разписките, ще бъде определен от ЦИК. Важат правилата за бюлетините – контролната разписка ще се сгъва и пуска, непосредствено след гласуването на избирателя”, каза Манолова. По думите й именно затова част от правомощията са дадени на ЦИК.

Хубаво е, че този дебат се случва и сега във формат на Временната комисия, за да го чуят тези, които не са го чули. Според нас, текстовете са абсолютно разбираеми, понятни и недвусмислени, завърши Манолова.

Обществена тайна е, че към момента се знае кои ще бъдат фирмите, които ще правят софтуера за гласуването, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

„През последните 8 месеца чувахме заявки от управляващото мнозинство колко бързо и коректно ще бъде проект новия Изборен кодекс – за кого обаче? С този избор на ЦИК, какво ще се случи – в ръководството ще има мнозинство, на управляващите БСП и ДПС, подкрепяно от „Атака”. Това ръководство ще води заседанията и ще определя правилата за гласуване. Няма човек в тази страна, който да няма опасения за какъвто и да било вид гласуване”, каза Ципов. „В противоречие с препоръките на Венецианската комисия и ПАСЕ, вие от управляващото мнозинство излъгахте два пъти българските граждани, все още нямаме приет Изборен кодекс. Това са едни промени, които отново ще доведат до хаос”, каза още Ципов.