Преработиха пакета от учебници за 7 клас

Учебникът по литература съчетава оригиналното интерпретиране на художествените творби с представяне на базови знания и гарантира модерно преподаване и висока успеваемост на изпита за външно оценяване. Учебникът е съобразен и с новите правила за правопис и пунктуация, уверяват от издателство “Просвета”.

 

Новото издание на учебника е съобразено с предложенията на учителите от страната и рецензиите на изявени литератори. Преработена е водещата рубрика „Анализационен прочит” за пълното ѝ синхронизиране с основните изисквания на изпитния формат. Обогатена с интересни факти е рубриката „Творческа биография”, която допълва и осмисля знанията на учениците за творчеството на изучаваните автори. Прецизирана е рубриката „Нови понятия” за по-лесно възприемане на литературната терминология. Автори на учебника от 184 страници са Инна Пелева, Албена Хранова и Нелида Перянова, предаде КРОСС.

 

Новости има и в учебника по български език. Учебният материал е поднесен разбираемо и достъпно, на близък до децата език, с подходящи примери и обяснения,които позволяват по-лесно усвояване и затвърдяване на „ трудните” граматични понятия и норми. Упражненията са многобройни и предизвикват интереса и естествената любознателност на учениците.
Новото преработено издание на учебника е съобразено с „Официален правописен речник на българския език” 2012 г. Благодарение на мненията и препоръките на учителската колегия са отстранени някои пропуски и грешки, текстовете са осъвременени и са включени нови упражнения. Автори са Милена Васева и Весела Михайлова.

 

В преработения и обновен учебник по История и цивилизация за 7 клас учениците имат възможност да изучават старата история с помощта на достъпни текстове, писмени извори, над 300 илюстрации и карти, да се запознаят с най-новите археологически открития.

 

И утвърдената „Математика за 7 клас” излиза в първо, преработено издание. Учебникът е осъвременен и е съобразен с препоръките на изявени учители по математика. Намален е обемът на теорията и е увеличен броят на задачите с пряко приложение на понятията и теоремите. В преработеното издание са добавени задачи със свободен отговор в съответствие с новия формат за национално външно оценяване.
На много места е предоставена възможност на учителя и на учениците сами да създават хипотези и да ги проверяват или опровергават практически.
Всяка тема завършва с обобщаващ урок, тестови задачи и два варианта за самостоятелен контрол. В обобщаващите уроци са включени разнообразни практико-приложни задачи.
Геометричният материал, свързан с еднакви триъгълници и с видовете успоредници, е разработен в голяма степен на основата на реално съществуващи обекти от заобикалящата ни действителност, което е присъщо за задачите, използвани в много международни изследвания от типа на „PISA”.
В учебника за 7 клас продължават рубриките „Знаете ли, че?”, „Нови понятия”, „Примерни решения на ученик” и „Зрителна измама”.Учебникът е съобразен с новите правила за правопис и пунктуация.

 

В обновения учебник пък по История и цивилизация за 7 клас учениците ще открият не само как са живели, работили, воювали хората в Древния Египет, Месопотамия, Гърция, Тракия и Рим. Учебникът ще им разкрие основите на явления и модели, които фокусират вниманието и в наши дни – демокрацията, републиканския строй, духа на олимпизма, толерантното съжителство на хора и култури. Ще ги приобщи към културната съкровищница на човечеството и отговорността за нейното опазване. Ще ги направи повече граждани.

 

Издателството обнови и учебниците за по-малките. Новости има в тези за трети и четвърти клас.