Връчват наградите “Златен глобус”

zlaten_globus“Златен глобус” – вероятно най-престижните американски награди след “Оскарите”, ще бъдат връчени след по-малко от 24 часа в Лос Анджелис. Победителите се избират от асоциацията на акредитираните чуждестранни журналисти в Холивуд, но се смятат за силен знак към членовете на Американската филмова академия.

73-ата церемония ще започне в 20 ч. Източно време в хотела “Хилтън” в Бевърли хилс и ще бъде водена от комика Рики Джървейс, който сменя миналогодишните конферансиета Ейми Поулър и Тина Фей. Той вече се извини на хората, които смята да клъвне: “Понеже виждам бъдещето, искам да се извиня за нещата, които казах следващата неделя. Бях пиян и не ми пука”, написа той в “Туитър”.

Потенциални мишени са Мел Гибсън, който за пръв път ще излезе на такава голяма сцена от как отправи противоречивите си коментари за евреите, и секс скандалът около Бил Козби, към когото през последната година бяха отправени обвинения в сексуално посегателство от 30 жени, предава Кросс.

Сред фаворитите за награди в силна конкуренция тази нощ са филмите “Карол” с Кейт Бланшет, “Завръщането” с Леонардо ди Каприо, The Big Short със звезден състав, предвождан от Брад Пит, “Лудият Макс” с Чарлийз Терон, “Бруклин” с Тина Фей и “Спотлайт” с Майкъл Кийтън и Рейчъл Макадамс, унгарският “Синът на Саул” и турско-френският “Мустанг” в категорията за чуждестранен филм.