Връщат военното обучение за ученици и студенти

Военното обучение отново ще бъде заложено в програмата на училищата и университетите. Още в 9 и 10 клас учениците ще получават начална военна подготовка, а часовете предвидени за студенти ще бъдат 90. Промяната ще влезе в сила от 1 декември тази година. Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов на заседание на Обществения съвет по отбранителна политика (ОСОП), цитира Kross.bg

“Българската армия е в състояние да изпълнява своите задачи, макар страната да има намален отбранителен потенциал”, коментира министърът Найденов.

“Не бих се съгласил с крайните оценки за това, че българската армия била унищожена. Има основание за критика. Но не бих съветвал никого да тества способностите на българската армия – те са достатъчно добри, независимо от общата оценка за състоянието на техниката”, каза той.

Той посочи, че в продължение на години проектите за инвестиции в отбраната се изразяват в купуване на 15 хеликоптера, 3 транспортни самолета, 4 кораба втора ръка и 250 единици колесна техника, което не било ефективно.

Военният министър изрази мнение, че е необходим стратегическият преглед на отбранителните способности на страната, защото има одобрен пакет от цели за способностите на въоръжените сили за периода 2013 – 2028 г. “Напълно ще се съглася с констатацията, че в резултат на всички стратегически прегледи, които са правени, резултатът в значителна степен се е изразявал в съкращаване на личен състав и техника”, каза Ангелов, цитиран от Дневник.бг.

 

Той допълни, че приетият План 2014 г. също е съпроводен със съкращения, като до края на следващата година трябва да бъде намален броят на цивилните и военните с близо 2000 души.

 

 

 

2 Отзиви

  1. aleksandrov_yordan@abv.bg

    Как ще бъдат избирани преподавателите по военно обучение ?

    • Е какво значи как… Учителя по физкултура има достатъчно познания за да го стори.