Всички телевизии с достъп в изборната нощ

МВнР преосмисли и оттегли скандалното си решение, с което опита да цензурира куп телевизии, отрязвайки достъпа им в изборната нощ до НДК, където партиите ще дадат пресконференции след местния вот. Това стана след намесата на омбудсмана Мая Манолова, която стъпи в длъжност вчера и шефката на медийната комисия в НС Поли Карастоянова. Те бяха алармирани за безпрецедентното решение на Външно от потърпевши телевизии, сред които Канал 3, Национална телевизия „България 24″, Евроком и ТВ Европа, пише “Монитор”.

След като взе присърце проблема Манолова, която не скри изумлението си от решението и настоя, че то трябва да бъде ревизирано, прати писмо на външния министър Даниел Митов, чието ведомство организира събитието. В него тя написа: “Смятам, че за гарантиране на свободата на словото и на правото на българските граждани да получават свободно информация следва да бъде даден достъп на всички медии до пресконференциите в нощта на изборите. Така ще се осигури възможност на гражданите сами да избират чрез коя медия да бъдат информирани с картина и звук за събитието. Такава е и досегашната практика. В противен случай би се ограничил достъпът на гражданите до информацията, такава каквато непосредствено я заснемат и излъчват всички медии, а не само част от тях.”.
По-рано от Канал 3 обявиха, че само 4 телевизии са получили право на достъп до зала 3 на НДК в столицата. От там посочиха, че мотивите на Външно не са ясни, нито на каква база е делението, а обяснението, че залата не може да побере всички желаещи е най-малкото несериозно, защото става въпрос за огромно пространство, в което могат да поставени не 20, а 200 камери. Освен това подобни ограничения нямало за чуждите медии. От телевизията акцентираха и на факта, че с това решение се погазва основното конституционно право на гражданите да бъдат информирани и с цензурата МВнР иска да наложи на зрителите, от коя телевизия да се осведомяват за случващото се в НДК.