Въвеждат 4 нови степени на професионална квалификация

Степените на професионална квалификация, придобивани по Закона за професионалното образование и обучение ще са първа, втора, трета и четвърта. Това решиха депутатите, които приеха промени в закона.

Хората, придобили по-високата степен на професионална квалификация, може да извършат трудови дейности, изискващи професионални знания, умения и компетентности за по-ниската степен.

Професионалното обучение включва начално професионално обучение – придобиване на първоначална квалификация по професия, по част от професия или достигане на отделни единици резултати от ученето и продължаващо професионално обучение.

Народните представители гласуваха в срок до три месеца от влизането в сила на този закон министърът на образованието и науката да утвърди нов Списък на професиите за професионално образование и обучение. Народното събрание прие обучението по професиите от списъка, който ще изготви министърът на образованието и науката в училищното професионално образование и обучение, да започва от учебната 2026-2027 г. за учениците, които в тази учебна година постъпват в осми клас.

Заложено е организациите на работодателите да изготвят предложения за включване на нови професии, заличаване и изменение на съществуващи професии в Списъка на професиите за професионално образование и обучение и да участват в неговото разработване, съгласуване и актуализиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *