В Италия ще правят вино по рецепта на Вергилий

Италиански археолози ще започнат производство на червено вино чрез методите, описани от Вергилий, съобщава „The Guardian”, цитира КРОСС. Експериментът ще бъде проведен в Университета на Катания в Сицилия с подкрепата на Националния център за научни изследвания на Италия. Екипът, който работи по проекта, вече е насадил лозе близо до Катания. Първата реколта се очаква след четири години.
При производството на виното учените ще се ръководят от произведението на Вергилий „Георгики” и на трактата му за селското стопанство.
За да достигнат до вкуса на виното, произвеждано от древните римляни, учените са се отказали от използването на съвременните торове и химикали и ще се занимават със земеделие с помощта на дървени инструменти. По време на ферментацията виното ще се поставя в големи саксии от теракота , заровени в земята и покрити отвътре с пчелен восък.
При производството няма да се използват изкуствени ензими и ароматизанти.
“За да подсладят киселото вино, римляните са добавяли мед и вода. По-киселото вино се е оставяло за робите, а сладкото е било за патрициите. Ние ще се опитаме съберем двете разновидности”, каза Марио Инделикато, един от ръководителите на проекта.
Единствената пречка по пътя към автентичния “древен римски” вкус на виното може да се окаже неправилно подбраните сортове грозде.
“Колумела споменава в работата си за около 50 вида. Ние само можем да гадаем какви са техните съвременни еквиваленти”, казва Инделикато.