В Несебър акостира круизен кораб “Минерва”, плаващ под флага на Бахамските острови

В Пристанище Несебър, което се обособява като ключова и желана круизна дестинация на Черно море, с “Минерва” пристигнаха 268 пасажери от Великобритания, САЩ, Германия и Австрия.5-звездният плаващ хотел, имащ и ледови клас, пристигна от Морска гара-Варна, където бе акостирал от Констанца. „Минерва” започва да се строи през 1987 г. в завод „Океан” – Николаев, тогава в СССР, а днес – в Украйна. Предназначението му е за нуждите на руския военен флот. Първоначално щял да изпълнява функциите на разузнавателен кораб, но по-късно тази идея е изоставена. Започналите обществени и политически промени налагат спиране на строителството на кораба до определен етап, като окончателното му дострояване е осъществено в Генуа, в заводите Mariotti, през 1996 г. Получава IMO-номер 9144196. Дължината му е 133,55 м., широчината – 20 м., а тонажът -12 892. Многократно му е сменяно името. Днес плава под флага на Бахамските острови. През годините корабът е извършвал редица круизи в Антарктически води, а преди първия е именуван и приет лично от Нейно кралско височество херцогинята на Глостър в Лондон, Великобритания. След престоя си в Несебър на 9 май, корабът пое курс към Истанбул. Настоящият круизен сезон протича по новата Тарифа за пристанищните такси. Правителството понижи коефициента на редукция на тонажната такса за пътническите кораби от 0,5 на 0,4., като с изменението се цели да се подобрят условията за превоз на пътници и извършване на круизни туристически пътувания в българските пристанища. Новата стойност ще доведе до редуциране на дължимите такси от пътническите кораби средно с 14 на сто. Това от своя страна създава предпоставки за насърчаване развитието на бизнеса чрез запазване на съществуващите и привличане на нови пътници, както и за преодоляване на засилената конкуренция със съседните страни.
Максим МОМЧИЛОВ

3 Отзиви

  1. морски лъв

    Когато преди три години предложихме на община Поморие да се кооперира с руски или украински пасажерски кораби, като през деня се организират разходки из поморийски залив, а вечер да се ползва като луксозен хотел с десетина ресторанта общината отказа и ни прати към Митко Събев.
    Дали са неграмотни или си търсят комисионна от подобни глупаво предложение да се лишава общината от валута е показателно за манталитета на кметския екип.
    Жалко, но е факт. Една ниша все още е свободна да се организират и екскурзии до Истанбул, но общината си мълчи, нейните частни интереси определено не кореспондират с привличането на туристи и реализация на приходи.
    Лудата идея да се коопарират с Руен и Айтос е достойна за съжаление. Умишленото принизяване на ниво селски туризъм с мазни борби и зоопарт е достойна за съжаление. Нищо повече не коментираме.
    Видно от настоящето положение с неразвитие на туризма е котва, която упорито влачи Поморие към дъното на икономически крах. Така се отхвърли и проекта с готови инвестиции за яхтено пристанище, което сега вече е построено в Сарафово. Жалки истории…………

    • заинтересован

      Иван Алексиев Ви е пратил при Митко Събев-убиеца на футбола в Поморие?Що за кощунство е това?!Изгонихме вече Митко Събев от Поморие!Сега се крие в миша дупки,както и другите приближени на него лица от Поморие-те си знаят имената (К.П., Б.Д. и др.)!

    • Ами кооперирай се, инвестирай и печели! Няма да е в Поморие, ами в Несебър и Сарафово, а ние тука риба ще ловим.