В 700 операции на МВР без основание е използвана сила

В 700 операции на МВР без основание е използвана сила и помощни средства през последните 4 години. Те са част от 1300 акции от 2009 година насам. При 200 от тях не са използвани никакви документи, а са осъществени само с устни разпоредби.

Тези данни изнесе вътрешният министър Цветлин Йовечев по време на отчета на ведомството, предаде КРОСС.

Министърът обясни, че вече има гаранции, че СРС-та не се прилагат незаконно. А по повод последните изтекли записи на разговори от срещи той уточни, че от август МВР няма възможност да подслушва, определи случващото се като помия и помоли участниците в подобни действия да не вкарват държавата в тях.

Мерките, които ще се предприемат в борбата срещу битовата престъпност, са в няколко насоки, стана ясно от думите на вътрешния министър. На първо място, полицаят трябва да е там, където от него имат нужда, посочи той и допълни: “Именно заради това изискахме разпределението на полицейските сили, включително и съобразено с времето, в което се извършват престъпленията с концентрацията и характера на тези престъпления”.

Министърът гарантира и засилване на контролните функции в направленията: ГД “Национална полиция”, която, по думите му, до момента като че ли е била доста пасивна, областните дирекции и ръководителите им и нова структура на Дирекция „Инспекторат”. Според Йовчев това ще доведе до по-голяма ефективност на полицията.

Контрол ще има и над криминалния контингент в съответните райони и рисковите контингенти, които могат да извършат престъпление, увери още Йовчев.

Сред предприетите от ведомството мерки са още: за бързо приемане и бърза реакция по сигнал; изграждане на програма за превенция (поставяне под мониторинг на рисковите контингенти); контрол на местата с повишена битова престъпност; по-тясно сътрудничество с гражданското общество.