„Газпром” засекрети проекта „Турски поток” до 2021 година

„Газпром” подписа споразумение със своята дъщерна компания „Южен поток Транспорт” (South Stream Transport B.V.) за конфиденциалност при изпълнението на проекта за изграждане на морския газопровод от Русия до Турция през Черно море, съобщи агенция ТАСС, като се позова на информация от „Газпром”.

„Съветът на директорите на „Газпром” взе решение да осигури защита на разменяната информация, която представлява търговска тайна, свързана с реализацията на проекта за изграждане на морски газопровод от Руската федерация до Турция през акваторията на Черно море”, съобщава компанията. Срокът на сключеното споразумение е до 2021 година.

Някои наблюдатели прибързано изтълкуваха съобщението като новина за размразяване на проекта „Турски поток”. Преди ден Съветът на директорите на „Газпром” одобри прекратяването на един от договорите с „Южен поток Транспорт”, свързани с морския участък от газопровода „Южен поток” от Русия до България.

Проектната компания „Южен поток Транспорт” стана 100% собственост на „Газпром” през миналата година, след спирането на проекта „Южен поток” и след като руският енергиен гигант изкупи акциите на своите партньори в смесеното дружество – 20% от италианската компания Eni, 15% от френската EDF и 15% от германската Wintershall.