ГЕРБ и БСП се разбраха само по четири приоритета

BSP-i-GERB

След повече от 4 часа разговори приключи срещата между ГЕРБ и БСП в Народното събрание. Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова преговаряха от името на ГЕРБ с Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев от БСП.
Фокусирахме се върху няколко основни приоритета. По четири от тях имаме съвпадения на възгледите си. Евроатлантическата ориентация на България и спазване ангажиментите, поети в международните договори; подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвеститорството; влизането в Европейския банков съюз, както и създаването на единния енергиен европейски съюз; възстановяване доверието на ЕК към България, съобщи след края на срещата Менда Стоянова от ГЕРБ, пише КРОСС.
Тя добави, че по осем приоритета не са постигнати съвпадения, а по два от тях има принципно съгласие, но сериозно различие по начина, по който да се осъществят. Това са КТБ и инфраструктурните обекти. БСП подкрепя изграждането на инфраструктурните обекти, но имаме различия кои да са приоритетните.
Що се отнася до КТБ – БСП настоява бъдещото правителство незабавно да реши въпроса с банката. Ние също сме извели като приоритет максимално бързо възстановяване на средствата на вложителите, но смятаме, че трябва да имаме много вярно решение за КТБ. А то може да бъде взето на базата сериозен анализ на данните. Настояваме БНБ незабавно да назначи международен признат консултант, който да предложи начини, по който банката да излезе от ситуацията и тези начини да бъдат остойностени, посочи Стоянова.
Останалите приоритети, по които двете партии не са се разбрали, касаят преди всичко финансовата и данъчната политика. Има различия и по сектор „енергетика”, сектор „сигурност”, как да се осигури икономическия растеж.
Имаме различия и по начина, по който трябва да се осъществи реформата в образованието, здравеопазването, пенсионната реформа – тя трябва да се продължи, каза още Стоянова.

Получихме разбиране от страна на представители на БСП да има стабилен парламент. Получихме разбиране за формулата за политически кабинет на споделената политическа отговорност. Това е нашето изискване към следващия кабинет, каза от своя страна Румяна Бъчварова. По думите й, третото изискване е подписване на коалиционни споразумения с ясни разпределение на функциите, които всяка партия ще поеме.
Бъчварова каза още, че трябва да се даде ясна оценка на кабинета „Орешарски”- какви са били грешките и пропуските им, за да осигурим по-добро развитие напред.
Резултатите от дейността на правителството „Орешарски” са връщане на България назад. Тези проблеми трябва да ги решим сега, подчерта тя.