Герджиков: Никак не е просто да се управлява държава, в която омразата и противопоставянето са на власт

Аз съм поел този кръст с ясното съзнание, че ще има негативи върху ми. Никак не е просто да се управлява една държава, в която омразата и противопоставянето са на власт. Това е нещо, което много ме гнети. Все си мисля, че е дошло време за помирение, защото тези безкрайни противопоставяния в такъв размер на непоносимост на двата полюса не е градивно, то руши”.Това каза служебният премиер проф. Огнян Герджиков в предаването “Панорама” по БНТ. “Доверието много тежи. Президентът Радев ми гласува много високо доверие и е много тежко е човек да не поеме в такъв случай тежкия кръст. Не ми беше лесно да приема, защото знам какво е в политиката. В крайна сметка, когато си награден с такова доверие би било безотговорно току-така да откажа. Има още една причина, която досега не съм споделял – имам някои, струва ми се добри идеи, а добрите идеи, които засягат държавата могат да се реализират, когото имаш власт”, коментира проф. Герджиков.
Той добави, че служебният кабинет има ограничено време за работа, но ако се направят и няколко добри стъпки, това пак е нещо. Ние имаме 2 най-важни задачи – безусловно демократични и честни избори и една задача, която за първи път ни се предоставя – председателството на Съвета на ЕС. Това е много сериозно предизвикателство, а ние сме в забавен ритъм, добави той. “Трябват сериозни усилия, за да излезем с чест, защото ако се провалим тук, ще сложим много голяма черна точка”, каза още служебният премиер. По думите му ако се откажем от председателство на Съвета на ЕС, ще си нанесем звучен шамар сами, тъй като страната ни все още се бори за престиж и това е моментът, в който може да ни представи като пълноправен член на ЕС.
Проф. Герджиков заяви, че е бил поканен за премиерския пост само от президента Румен Радев. “Само той. Никой друг не е излизал с подобно предложение. Той избра министрите, това е негов кабинет. Научих министрите 3 дни преди днешния ден”, коментира той. “За мен това е много добър екип, защото са хора професионалисти и експерти със желание да свършат работа и съм обнадежден. Това са експерти, малцина от които са се докосвали до политиката, те се броят на пръстите на едната ръка”, добави служебният премиер. Такова трябва да бъде служебното правителство – неутрално и експертно, аз съм от малките изключения, и това е добър избор на президента Радев, добави проф. Герджиков.
По думите му служебният кабинет няма да вади “скелети от гардероба” или да води преднамерени атаки, но служебното правителство е длъжно да види какво е било досега. Всички министри са длъжни да направят една добра ревизия на нещата, които заварват, къде има необосновани в последните седмици обществени поръчки, обясни проф. Герджиков.
На въпрос дали ще има сменени зам.-министри той отговори, че зам.-министрите си отиват по правило с министрите. Някои от тях могат да бъдат поканени, но това са изключение. Според проф. Герджиков за областните управители има два подхода – сменят се всички или нито един, но и двата подхода са грешни. По думите му верният подход е диференцирания – професионалистите и тези, които се справят добре, ще останат, а тези които се заиграват с партии или за които има съмнения, ще бъдат махнати.