Гледат делото за костинбродските бюлетини

Днес Софийският градски съд ще проведе второто заседание по делото за отпечатаните в повече изборни бюлетини в печатницата “Мултипринт” в Костинброд за вота през май 2013 година, пише Кросс. Единственият обвиняем по делото е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков, който поиска делото да се гледа по съкратената процедура – отказа се от разпита на на десетина свидетели и на едно вещо лице, но не се призна за виновен.

В деня за размисъл прокурори, ДАНС и ГДБОП влязоха в “Мултипринт” и откриха над 350 000 надпечатани бюлетини. Тогавашният водещ по ТВ7 Николай Бареков и настоящ лидер на “България без цензура” обвини ГЕРБ, че готвели фалшификация на изборите. Той също не фигурира в списъка със свидетели.

Желязков е обвинен за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение. Според прокуратурата той не е упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините за изборите през 2013 г.,което е довело до надпечатване на около 350 000 бюлетини.