Глоби до 1000 лв. за клошари готвят от екоминистерството

Глоби в размер между 300 и 1 000 лева за хората, които взимат от съдържанието на кофите за отпадъци, както и за всеки, който ги обръща или пали. Това е една от промените, предлагани от експертите на Министерство на околната среда и водите, разписани от тях в Закона за управление на отпадъци.

Законопроектът им вече е публикуван за обществено обсъждане, информират от ведомството пет дни преди крайния срок за становища по текстовете (11 януари). Ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини е сред целите на подготвените промени, изтъкват от ведомството, пише “Дневник”.

“Целта е да се спре изсипването и кражбите на отпадъци от кофите. В последно време стана практика и контейнерите тип ” иглу” да се унищожават като се изпразват от долната страна. Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места,” мотивират новите глоби от МОСВ.

В текста не се прави разграничение и в какви точно кофи се рови – дали цветните контейнери за разделно събиране или сивите кофи за смесен боклук.

Остава въпросът за ефективността на мярката и дали хората, които се изхранват от събиране, разделяне и връщане на отпадъци ще могат реално да си плащат глобите. Скептични са и експерти от непавителствения сектор, които считат, че мерките няма да подобрят разделното събиране, защото не атакуват корените на проблема.

Според Евгения Ташева от “За Земята” – експерт по оползотворяване на отпадъци, това, което със сигурност ще го подобри е въвеждане на система за събиране на разделените отпадъци “от врата на врата”. Като начало това трябва да направят магазините и другите търговски обекти, а работата може да се извършва от бивши “клошари”.

“Глобите за ровене в кофите са неприложими на практика в мащабите, в които тази дейност се извършва неформално – става дума за десетки хиляди хора, които се прехранват от това. Вместо да предлага все повече наказателни и ограничаващи мерки, държавата трябва да потърси начин да даде възможност за достойно препитание на хората, които в момента зависят от събирането и предаването на вторични суровини,” коментира още Ташева.