Голяма задушница е

Днес е Задушница. Отдаваме почит и се молим за душите на починалите ни близки.

Църквата е определила съботата за ден на покойните, затова Задушница винаги се пада в шестия ден от седмицата. Близките на починалите посещават гроба им, свещениците четат молитви за упокои на душите, прелива се вино, прекадява се с тамян, раздава се на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”. В храмовете се отслужва заупокойна света литургия и се правят панихиди. Православната църква говори и непрекъснато напомня за смъртта като за една велика поука – част от живота, или по-точно – част от преминаването от временния във вечния живот, в очакване на всеобщото Възкресение.

Църковният календар определя три Задушници през годината. Първата е днес – преди Великия пост, нарича се още “Голяма задушница”, преди Неделя на Месни заговезни, когато с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. На този ден за последен път преди началото на поста е позволено да се яде месо. Великият пост започва от понеделник 18 март, веднага след сиропустната неделя – “Сирни заговезни” (17 март).

Втората Задушница е в съботата преди църковния празник Петдесетница, нарича се още “Черешова” и тази година се пада на 22 юни.

Третата е Архангелова Задушница – на 2 ноември и се отбелязва в съботния ден преди големия празник на Св. Архангел Михаил (8 ноември).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *