Двамата затворници избягали с автомобил със синя лампа

Мним полицай успял да изкара двамата затворници с кола със синя лампа от столичния затвор. Това сочи проверката на Министерството на правосъдието, направена по повод на успешното бягство на Хосе Мартинес и Николай Николов.

В деня на бягството, около 17.00 часа, автомобил със синя лампа и затъмнени стъкла бил допуснат през транспортния вход в двора на затвора. Колата била управлявана от мъж, облечен с полицейска униформа. Постовият не проверил кой е в автомобила и го допуснал вътре. Заниженият контрол, според заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов, се дължал на силния дъжд, който валял в момента.

Близо 20 минути по-късно автомобилът със синята лампа напуснал двора на затвора, отново без да бъде проверен. През цялото време колата била в зона, в която няма осигурено видеонаблюдение. Проверка установила, че такъв автомобил не съществува в автопарка на МВР.

Проверката за бягството установила още, че Хосе Мартинес успял от котелното помещение на затвора да пробие стена, след това да избие друга решетка и да се окаже в двора на следствения арест, където е работил Николай Николов.

Двама постови служители от главната дирекция “Изтърпяване на наказанията” ще бъдат уволнени заради бягството на двамата затворници от Софийския градски затвор и един от затворническото общежитие в Бургас. Срещу други 11 са образувани дисциплинарни производства. С порицание ще бъдат наказани директорът на Централния софийски затвор и неговият заместник, казаха от правосъдното министерство. От там анонсираха поредица от организационни охранителни мерки, които да предотвратят бъдещи подобни инциденти. Засега и тримата бегълци от затвора остават в неизвестност.