Комбинирана форма на обучение за деца със специални образователни потребности

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, с които се регламентират редът и условията за организиране на комбинирана форма на обучение за деца със специални образователни потребности, които се обучават по индивидуални образователни програми.

Новата форма на обучение беше въведена с измененията в Закона, направени през септември м. г. Тя включва обучение при условията и по реда на дневна форма и индивидуално обучение по един или няколко учебни предмета от училищния или индивидуалния учебен план.

С промените в Правилника се допълва и съставът на екипите за комплексно педагогическо оценяване към регионалните инспекторати по образованието. С оглед предотвратяване конфликт на интереси, освен представители на съответния ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на децата и учениците със специални образователни потребности, се включват и представители на специалните училища и логопедичния център. На екипа се делегира ново правомощие, свързано с отлагане на задължителната предучилищна подготовка преди постъпване в първи клас на деца, чието здравословно състояние не позволява това, на основание протокол от ЛКК. Допълнението се прави във връзка с промените в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, които обвързват получаването на месечните помощи със задължителните посещения в подготвителните групи и класове.