Делото за терористичния акт на летище „Сарафово” започва на втора инстанция

atentat_sarafovoАпелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния акт на летище „Сарафово“ като втора инстанция на 9 юни 2021 г., съобщиха от прокуратурата.

На 21 септември 2020 г. Специализираният наказателен съд наложи най-тежките наказания по българското законодателство – „доживотен затвор без право на замяна“ на двамата подсъдими за съучастие в организирането на атентата ливански граждани Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Рекордни за българското правосъдие обезщетения за общо над 100 млн. лв. бяха присъдени на близките на загиналите и на пострадалите при атентата.

На 18 юни 2012 г. в автобус с израелски туристи, пристигнали на почивка в България, избухна взривно устройство. Загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на автобуса и физическият извършител на бомбения терористичен акт – алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Ранени бяха близо 40 души.

Разследването на Специализираната прокуратура по случая доказа, че атентаторът Мохамед Хасан ел Хюсейни е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. За тях бяха събрани доказателства, че имат връзка с военното крило на организацията “Хизбула”, за която се предполага, че е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт. Двамата бяха съдени задочно, тъй като по време на досъдебното производство и на съдебния процес не бяха издирени. Към момента продължава издирването им с червена бюлетина на Интерпол.

Делото „Сарафово“ предизвика широк международен отзвук.