Денков: Оставката ми е спазване на дадена дума

Изявление направи тази вечер министър-председателят Николай Денков, след като по-рано депозира оставката на кабинета в Народното събрание.

“Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме. Това не е политическа игра. Това е спазване на дадена дума. Израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите“, категоричен беше акад. Денков.

Премиерът припомни ангажиментите, поети със съвместната декларация преди сформирането на кабинета. Тя предвиждаше излъчването на стабилно правителство с национален мандат, около което да се формира конституционно мнозинство, както и ротация след 9 месеца. В края на всеки 9 месеца министър-председателят следва да подава оставка, двете парламентарни групи –  да я гласуват и да подкрепят за следващ премиер номинация на другата парламентарна група. Предвидено е също така кабинетът да изпълнява съгласувани законодателна и управленска програми, както и да бъдат приети промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи. „Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици“, заяви акад. Денков.

Министър-председателят специално акцентира върху шестата точка от съвместната декларация, която предвижда създаването на механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества. „Нека удържим на думата си. През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме“, призова акад. Денков. По думите му, за целта е необходима политическа смелост – за да има независими съдии и прокурори, а не „осем джуджета“ и фалшиви „нотариуси“ в правосъдието; за да бъдат извадени регулаторите от кланово-семейните отношения, така че да регулират обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси; за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка.

Премиерът акад. Денков изтъкна, че предложеният преди 2 седмици меморандум представлява  подробна паметна бележка, която да напомни какви са договореностите от преди 9 месеца и какво остава да бъде свършено. „Затова на масата сме сложили за обсъждане реформи, а не имена“, добави министър-председателят.

Акад. Денков увери, че правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както и до момента, за повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес-среда, за засилване сигурността на държавата и за утвърждаване на позицията на България в международните отношения, докато бъде избрано следващото правителство.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *