Ден след като падна забраната за Twitter, Ердоган блокира Youtube

Турското правителство нареди блокиране на платформата YouTube една седмица след като предприе подобна мярка спрямо Twitter и ден след като съдът нареди падането на забраната, предаде БиБиСи.

Изглежда, че поводът за крайната мярка е изтеклият няколко часа по-рано запис, в който официални лица обсъждат ситуацията в Сирия. Говори се, че в разговора, в който се обсъжда евентуална военна намеса в страната, взимат участие външният министър и заместник-началникът на въоръжените сили на Турция.

Агенция Ройтерс, която изследва записа, заяви, че не може да потвърди неговата автентичност, но той е потенциално най-вредното изтичане на информация досега, защото, ако се окаже достоверен, ще разкрие, че неправомерно се подслушват висши официални лица от турското правителство.

До този момент някои потребители все още имат достъп до сайта за видеосподеляне. Решението за YouTube било съобщено на интернет доставчиците и на GSM операторите в Турция, уточнява вестник “Хюриет” на страницата си в интернет.

Припомняме, че министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган заклейми социалните мрежи като платформа за разпространение на компрометираща информация, накърняваща сегашното правителство на Турция./КРОСС/