ООН гласува “против” референдума в Крим

По време на Общото събрание на ООН днес бе приета резолюция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна. „За” резолюцията, която се обявява против референдума в Крим, гласуваха 100 страни членки на ООН. 11 държави гласуваха „против”, а 58 – „въздържал се”, предаде ИТАР-ТАСС.

Резолюцията призовава страните да не признават присъединяването на Крим към Русия въз основа на резултатите от референдума на 16 март.

В проекторезолюцията се отбелязва, че референдумът е „нелегитимен и не може да служи като основание за изменение на статута на Автономна република Крим и град Севастопол”.

Документът призовава страните да се въздържат oт действия, които „подриват националното единство и териториалната цялост на Украйна”. Според текста ситуацията трябва да се регулира с политически диалог.

Преди гласуването постоянният представител на Русия към ООН Виталий Чуркин заяви, че представеният проект за резолюция за невалидността на референдума в Крим е конфликтен.

Според него в документа се опитва да се хвърли съмнение върху значението на референдума, проведен в Крим, който е изиграл историческа роля. Същевременно дипломатът заяви, че въпреки всичко в проекта има няколко правилни позиции, като тази, приканваща страните да се въздържат от едностранни действия или подстрекателни такива, които биха могли да доведат до увеличаване на напрежението.