Депутатите одобриха вземането на 8 милиарда евро нов дълг

Народното събрание одобри на първо четене ратификацията за тегленето на нов дълг в размер 8 млрд. евро. ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, АБВ, БДЦ и трима независими, общо 161 депутати, гласуваха за ратификацията за посредничество за поемане на нов дълг от 16 млрд. лв. Против бяха от БСП, “Атака”, един депутат от Патриотичния фронт и един независим депутат. 12 депутати от Патриотичния фронт се въздържаха от гласуване.

Викове “Оставка” огласиха залата след гласуването.

В рамките на днешното заседание настъпи обрат в позициите на АБВ, ДПС и БДЦ, които подкрепиха искането на кабинета за нов дълг. Така с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ искането на кабинета мина безпроблемно. “Против” заема гласуваха от БСП и “Атака”, а Патриотичният фронт се въздържа.
Двете условия, поставени от АБВ, заради които групата е против предложението на кабинета на Бойко Борисов, получиха удовлетворителен, предаде КРОСС

Ратификацията на договора за дълга мина и на второ четене със 156 гласа “за”, като той получи подкрепата от същите партии, които го подкрепиха и на първо четене.

Така депутатите одобриха вземането на 8 милиарда евро нов дълг, планиран от правителството за 3-годишен период (2015-2017).