Слънчево затъмнение през март

90% от слънчевата светлина в някои части на Европа ще бъде блокирана от най-голямото слънчево затъмнение от 1999 г. насам. По време на астрономическото явление на 20 март се очаква над 84% от Слънцето над Лондон да бъде закрито, а в Шотландия няма да достига 94% от светлината му.

В Северозападна България ще се скрие до 90% от Слънцето, а в останалата част от страната – 40% от площта му. Затъмнението, което ще започне в 9.40 ч. българско време и ще приключи в 13.50 ч., ще може да се наблюдава от Европа, северните части на Африка и Русия,съобщава Кросс.

Енергийни експерти предупреждават, че слънчевото затъмнение може да застраши нормалното електроснабдяване в Европа, защото през годините все повече страни са започнали да ползват соларни панели. Заплахата се дължи на факта, че в рамките на няколко минути ще преустановят работа много соларни инсталации, които след това много бързо ще върнат в системата големи количества енергия. Очаква се близо 35 хил. мВт електроенергия, което е равно на производството на 80 средно големи електроцентрали, постепенно да изчезнат от европейската енергийна система, преди производството на ток да се възстанови. По време на последното голямо слънчево затъмнение – през 1999 г., соларните панели са създавали само 0,1% от цялото електричество, произвеждано в Европа от възобновяеми източници. В момента обаче, благодарение на субсидиите и политиките на ЕС, слънчевата енергия е достигнала дял от 10,5%. Германия е сред страните, които ще са засегнати най-много от явлението, а очакванията са, че половината от мощностите на страната може да бъдат засегнати.

„Слънчевото затъмнение на 20 март ще бъде безпрецедентно изпитание за европейската електрическа система”, сочат експерти. Следващото голямо слънчево затъмнение ще бъде през 2026 година.