Децата до 14 навършени години ще пътуват в градския транспорт безплатно

С Постановление на Министерски съвет се увеличава възрастта на децата, които имат право да ползват безплатно градския транспорт на територията на цялата страна. От 1 февруари 2024 г. всички деца до 14 навършени години ще могат да пътуват в градските линии с карта за пътуване на дете от 7 до 14 години, издадена по образец, утвърден от Министъра на транспорта и съобщенията.
За да получат такава карта, родителите на децата в тази възрастова група е необходимо да подготвят следните документи:
– копие от акт за раждане или друг документ, удостоверяващ възрастта на детето;
– документ за самоличност на родителя/настойника, удостоверяващ постоянния или настоящия му адрес;
– актуална цветна снимка на детето.
Картите ще бъдат персонализирани и ще се издават със срок на валидност една година от датата на издаването, а когато детето навършва съответната възраст през този период – до датата на навършване на годините.
Загубена или унищожена карта може да се замени еднократно в течение на годината с дубликат.
Родителите на деца до 7 навършени години, също имат право на карта за безплатно пътуване в градския транспорт, като условията за издаването им са същите, с тази разлика, че не е необходима снимка.
По отношение на пътуването в междуселищния транспорт се запазва правото на децата от 0 до 7 години да пътуват с безплатни билети. Новото е, че от 01.02.2024 г. пътуващи във възрастова група от 7 до 14 навършени години ще могат да ползват 50 % отстъпка от цената на билета. За целта е необходимо при всяко пътуване да се представя копие на акт за раждане или друг документ, удостоверяващ възрастта на детето.
Призовават се родителите да бъдат отговорни и винаги при ползване на обществен транспорт да носят съответните документи за пътуване на своите деца. Непредставянето им при проверка от контролен орган – кондуктор, инспектор или водач, може да бъде основание за таксуване с редовен билет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *