Домашен арест за подалия фалшив сигнал за бомба на самолет, кацнал принудително в Бургас

Бургаският Апелативен съд измени определение на Окръжния съд в града и постанови мярка за неотклонение „домашен арест” на полския гражданин Войчех Маевски. Същият е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 19.11.2015 г. е застрашил сигурността на самолет „Еърбъс А320″ на авиокомпания „Смол планет”, осъществяващ полет от Варшава до курорта Хургада в Египет, чрез съобщаване на лъжлива информация, че на борда на самолета има взривно устройство. Това е довело до принудителното приземяване на самолета и евакуация на екипажа и пътниците на Летище Бургас. Предвидената в закона санкция за престъплението в което Маевски е обвинен е „лишаване от свобода” за срок от 3 до 15 години.

На 22.11.2015 г. първата съдебна инстанция определи на Маевски мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 5 хил. лева. Мярката бе протестирана от представител на Окръжна прокуратура -Бургас, който настояваше Маевски да бъде задържан под стажа.

По време на съдебното заседание днес, частният протест на Окръжна прокуратура-Бургас бе определен като правилен и законосъобразен от прокурор от Апелативна прокуратура Бургас. В мотивите си за днешното решение съдът прие, че е възможно полският гражданин да се укрие и да не бъде открит на посочените от него адреси.

Определението на Апелативен съд -Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.