До 13 паралелки могат да бъдат закрити в гимназии в Бургаска област

Между 10 и 13 паралелки могат да бъдат закрити в гимназии в Бургаска област, каза  инж. Виолета Илиева, началник на Регионален инспекторат по образованието-Бургас. Тя уточни, че Държавният план-прием 2016-2017 г. е планиран с 5 професионални паралелки в повече, а и слабите оценки на външното оценяване по математика също ще доведат до намаляване на броя на реализираните паралелки с между 6 и 7.

„ Само четири общини в Бургаска област са с резултат над 3,00 по математика на националното външно оценяване след седми клас. Във всички останали общини резултатът е слаб. В община Бургас е 3,421, в община Айтос е 3,207, в община Приморско е 3,084 и в община Руен е 3,216. Всички останали общини не достигат резултата среден 3,00”, обясни инж. Илиева. По нейните думи средният резултат за цялата област по математика на националното външно оценяване след VII-ми клас е 2,856.
От днес започва подаването на заявления за класиране на ученици след завършен седми клас.  “Сумарно около 10 и 13 паралелки, по наши разчети по Държавния план-прием, който беше утвърден за област Бургас, няма да бъде реализиран в този вид”, обясни инж. Илиева, цитирана от Агенция Фокус.
По нейните думи, ниският резултат по математика, който извади от класирането 1002 деца, ще се отрази на броя на кандидатстващите, както и на средния успех във всяко едно училище.

„Очаквам в професионалните гимназии да не се изпълни 100 % приемът.” Тя посочи, че там, където броят на паралелките е под минимума, още след първо класиране те ще бъдат закрити и учениците ще бъдат насочени към други паралелки по профили и професии, които ще бъдат одобрени за допълване до техния максимум.