Държавата налива пари за пътищата в Камено

Държавата ще помогне на община Камено при реализирането на два мащабни инфраструктурни проекта. Това стана ясно при посещението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева в област Бургас.

Едната от инициативите е насочена към реконструкция на надлеза по пътя Камено – Българово и изграждане на пътен възел там. Проектът е в размер на 1 млн. лв., а работата по него ще стартира през следващата година.

„За този пътен възел вече са предприети действия, подготвено е споразумение между Агенция пътна инфраструктура и Община Бургас. То ще бъде подписано през следващия месец и вече са ясни ангажиментите на всяка от страните. Общината ще направи проектирането, отчуждителните процедури и ПУП-а. От своя страна АПИ има заделени средства в бюджета за следващата година, за да започне строителството над пътното съоръжение”, обясни министър Терзиева.

Построяването на пътния възел ще облекчи движението по АМ „Тракия” към Бургас и ще улесни придвижването до Камено. „Състоянието на връзката Камено-Бургас е много лоша и ако има такъв пътен възел, пътуването ще бъде много кратко. Освен това цистерните от и за ЛУКОЙЛ няма да обикалят толкова голям маршрут, а директно ще стигат до рафинерията, което ще реши проблемът с останалата част от пътя, който е в много лошо състояние заради трафика на тежкотоварните автомобили. Това ще помогне и на бизнеса.”, коментира кметът на Камено Стефан Бонев.

Освен за пътния възел регионалното министерство е предвидило средства и за ремонтиране на околовръстния път на Камено, които е в изключително тежко състояние. Този проект също се очаква да стартира през 2014 г. Въпросната отсечка е една от най-проблемните в общината и от доста време има проект за нея, но досега средствата са били пренасочвани. „Радвам се, че най-после този проблем, че може да бъде решен. По околовръстния път има цели кратери и когато по него минават тежки автомобили, от вибрациите се създават пукнатини в жилищата на хората.”, каза инж. Бонев.