Европа насърчава равнопоставеността между половете

„Европа насърчава равнопоставеността между половете от 1957 г. насам — това е част от генетичния код на Европейския съюз.

Можем да се гордеем с постигнатото в Европа през последните години. Равенството между половете не е далечна мечта, а все по-често реалност в Европа. Въпреки това трябва да продължим да работим усилено. Комисията продължава да е убедена, че заедно можем да превъзмогнем оставащите неравенства в заплащането, заетостта и ръководните постове. Никоя страна все още не е напълно постигнала равенство между половете.

Европейският съюз е и остава начело в усилията по насърчаване на равенството между половете — в рамките на Комисията и Европейската служба за външна дейност, в рамките на ЕС и в отношенията ни с трети държави.

Постигнали сме значителен напредък, но все още съществуват много несъответствия. Жените печелят по-малко и притежават по-малко от мъжете и все още са по-слабо представени в политиката и бизнеса. Всеки ден хиляди жени и момичета са жертви на насилие, основано на пола, включително сексуално насилие, трафик на хора, генитално осакатяване и преждевременни и насилствени бракове. Работим усилено, за да променим това.

Нашият ангажимент в новата Комисия е да работим заедно отвъд границите на отделните области на политиката и отвъд националните граници, за да се преборим с неравенството между половете. Жените трябва да разполагат със същите възможности като мъжете за образование, избор на кариера и семеен живот, за живот без заплаха от насилие.

Говорим за света, в който отглеждаме нашите синове и дъщери, и искаме да съградим свят, в който всички те да могат да разгърнат пълния си потенциал.

И това е важно за света. Тази година отбелязваме 20 години от декларацията и платформата за действие от Пекин и 15 години от приемането на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН относно жените, мира и сигурността, което поставя въпросите на равенството между половете на приоритетно място в международния дневен ред. Тези годишнини съвпадат по време с обсъждането на програмата за развитие за периода след 2015 г., в която ще определим общи цели за изкореняване на бедността и осигуряване на устойчиво развитие в световен мащаб.

2015 година предоставя уникална възможност да отдадем първостепенно място в световния дневен ред на равенството между половете, правата на човека и овластяването на жените и момичетата и да постигнем видими резултати за всички жени. Ще продължим да работим за тази цел.“

Изявление на Първия заместник-председател Франс Тимерманс, върховния представител на ЕС и заместник-председател на Комисията Федерика Могерини, комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, комисаря по въпросите на международното сътрудничество и развитието Невен Мимица, комисаря по въпросите на заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен, комисаря по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис, комисаря по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова