Европейската комисия предлага система на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им

Европейската комисия представи днес втория си месечен доклад за постигнатия напредък по създаването на ефективен и устойчив Съюз на сигурност.

В съответствие с призивите, отправени в пътната карта от Братислава и в заключенията на Европейския съвет от октомври, сред важните стъпки от последния месец се нареждат задействането на Европейската гранична и брегова охрана на 6 октомври, както и днешното предложение за създаване на Система на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS), което се случва след обещанието на председателя Юнкер през септември в неговата реч за състоянието на Съюза през 2016 г.

Разрешението от ETIAS не е виза, а по-лек и опростен за посетителите режим. Гражданите на държави с либерализиран визов режим пак ще могат да пътуват без виза, но просто ще трябва да получат разрешение за пътуване, преди да се отправят за Шенгенското пространство. Това ще помогне лицата, които може да представляват риск от гледна точка на незаконната миграция или сигурността, да се идентифицират, преди да пристигнат на границата, и ще подобри значително сигурността на външните граници.