Европейската комисия представи мерки за модернизиране на ДДС в ЕС

Европейската комисия представи план за обновяване на настоящата система за ДДС в Европейския съюз с цел тя да бъде опростена, по-добре защитена от измами и благоприятна за бизнеса.

Настоящите правила за ДДС спешно трябва да бъдат актуализирани, за да могат по-добре да подкрепят единния пазар, да улесняват трансграничната търговия и да вървят в крак с днешната цифрова и мобилна икономика. Несъответствието в приходите от ДДС в държавите от ЕС беше почти 170 млрд евро през 2013 г. Според изчисления, само в резултат на трансгранични измами,  загубата в приходи от ДДС възлиза на около 50 млрд. евро годишно. В същото време настоящата система на ДДС остава разпокъсана и създава значителна административна тежест, особено за МСП и онлайн предприятията.

В плана за действие се набелязва пътят към модернизиране на действащите правила за ДДС в ЕС, включително:

  • основните принципи на една бъдеща единна европейска система на ДДС;
  • краткосрочни мерки за справяне с измамите с ДДС;
  • начини за актуализиране на рамката за ставките на ДДС и определяне на възможности за предоставяне на по-голяма гъвкавост при тяхното определяне на държавите от ЕС;
  • планове за опростяване на правилата за ДДС за електронната търговия в контекста на стратегията за цифровия единен пазар и всеобхватен пакет от мерки за ДДС с цел улесняване на живота на МСП.