Един тон червено вино се раздаде в Свети Влас за Трифон Зарезан

Един тон червено вино „букет“  се раздаде в центъра на Свети Влас за празника Трифон Зарезан, който местните отбелязват всяка година по стар стил. С безплатния червен елексир, мезета, вкусна скара и музика се почете един от най-тачените и обичани празници на лозари, винари, овощари, соколари, кръчмари. Според обичая, на Трифон Зарезан колкото повече червено вино се лее, толкова по-плодородна и успешна ще е годината.

Празникът започна от 10:30 часа с пъстро шествие и музика, което поведоха жени с носии  до лозница близо до брега на морето. Там се проведе и най-важният за празника момент – резитбата.

„В миналото Свети Влас е бил богат лозарски район и въпреки, че днес не във всеки двор има лозе, ние не спираме да спазваме традициите и да ги предаваме на идните поколения. Всяка година отбелязваме празника с много веселие и руйно вино“, каза кметът на града Иван Николов, който заряза лозницата и поздрави съгражданите си, че уважават и съхраняват българските традиции и обичаи.

С ножицата щракна и стопанинът – 70-годишния Кольо Грозев, който преля лозата и сви венец. Той сподели, че хубавото вино става само от качествено грозде, с много мерак и любов.

Ритуалът по зарязване се извършва за да е плодовита годината, да е добра реколтата и да са пълни бъчвите. С подрязаните клонки се украсяват бъклиците и рамената на мъжете.

Отец Димитър от храма „Свети Атанасий Велики“ отслужи молебен за здраве и берекет.

До лозницата се бяха събрали лозари, винари, украинци, руснаци, гости на Свети Влас. Кметът бе посрещнат с вино, обреден хляб и сухи мезета.

В двора на лозницата жени от пенсионерския клуб пяха песни, след което народната веселба продължи в центъра на града, съобщиха от кметството на Свети Влас

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *