ЕК може да направи отстъпки за европейските фискални правила заради бежанската вълна

Европейската комисия може да обмисли дали на страните с прекомерни бюджетни дефицити, които са засегнати от настоящата миграционна криза, трябва да бъде предоставена по-голяма гъвкавост в рамките на фискални правила в региона, заяви европейският икономически комисар Пиер Московиси.

Пристигайки в Люксембург за неформална среща на финансовите министри, която ще се проведе по-късно днес, Московиси отбеляза, че Европейската комисия е била помолена от Ирландия, Италия, Австрия и Франция да проучи въздействието на бежанската криза върху бюджетите на техните страни.

„Наясно съм, че някои страни от ЕС искат да повдигнат този въпрос”, посочи той.

В същото време обаче Московиси подчерта, че членовете на Еврозоната и на целия ЕС трябва да продължават да изпълняват своите цели и задължения по фискалните правила, заложени в Пакта за стабилност и растеж.

Той добави, че миграционният приток би трябвало да действа благоприятно за икономиките в региона в резултат на повишените нива на потреблението и производството, произтичащи от присъствието на бежанци на Стария континент.

Страховете за натиск върху публичните разходи, които могат да произтекат от бежанската криза в Европа, вероятно ще насърчат някои страни да лобират на срещата на Екофин (на финансовите министри от ЕС) на 6 октомври за допълнителна гъвкавост в рамките на европейските фискални правила, посочват неназовани официални европейски представители, цитира Кросс.

От доста време насам Франция и Италия са подложени на силен натиск да се съобразяват с фискалните правила в ЕС – Франция да свие бюджетния си дефицит под европейския лимит от 3% от БВП до 2017 г. и Италия да гарантира, че нейният структурен дефицит се намира в траен низходящ път на развитие и че властите в Рим ще предприемат подходящи стъпки, за да контролират прекомерно високите нива на държавния дълг.

Вълната от имигранти, пристигащи в Италия от Сирия и Северна Африка през последните месеци обаче, може да накара италианското правителство да изтъкне свързаните с това „извънредни разходи” като причина за отклонение от европейските фискални норми и да настоява за по-снизходително отношение от страна на Комисията, когато тя оценява изпълнението на италианския бюджет за настоящата година.

През октомврийската среща на Екофин някои страни ще поискат известни изключения относно Пакта за стабилност и растеж, тъй като техните правителствени разходи са излезли извън контрол, което да доведе до отклоняването им от средносрочния път за подобряване на фискалните им позиции, заяви официален представител на ЕС, обобщаващ вероятните искания от страни като Франция и Италия.

Очаква се подобна молба да отправи и Австрия, но в същото време миграционната криза няма да повлияе на Германия въпреки най-големия брой бежанци, които тя ще приеме, тъй като страната има фискални позиции, които са по-добри от средносрочните цели, допълни европейският официален източник.

Дискусията около допълнителна гъвкавост относно фискалните правила може да се окаже полезна както за Италия, тъй като тя планира намаляване на данъците, за което обаче все още не е намерила финансиране от други източници, така и за Франция, където планираното намаляване на данъците може да има значителен ефект върху нейния бюджетен дефицит.

Редица финансови министри от Еврозоната, пристигащи на днешната среща в Люксембург, подчертаха, че миграционната криза в Европа може да има дълготраен ефект върху техните бюджети.