Жертвите на погрома в Одеса са 46, около 200 са ранени

Жертви на погрома в Одеса, предизвикан от пристигнали от Киев радикали от организациите „Десен сектор” и „Самоотбрана”, са 46 души, а около 200 души са ранените, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на днешни данни на управлението на МВР в Одеска област. Сред пострадалите има 22 милиционери.

Силите на реда са задържали над 130 души, участвали в масовите безредици, а срещу 10 са заведени наказателни дела, посочва в изявление ведомството. Във връзка с трагичните събития в града от днес е обявен тридневен траур.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че безредиците и убийствата, дело на членове на украинските национал-радикали в Одеса, напомнят престъпленията на нацистите.

Междувременно украинските власти съобщиха, че военните операции срещу проруските сепаратисти край Краматорск тази сутрин продължават, предаде Reuters. И.д. вътрешен министър Арсен Аваков уточни, че украинските сили са завзели телевизионна кула в Краматорск, близо да град Славянск, където вчера се водиха ожесточени боеве.

В изявление на сайта на вътрешното министерство Аваков, цитиран от ИТАР-ТАСС, по-рано заяви, че при операцията в югоизточната част на страната не е пострадал нито един от мирните жители на Славянск и Краматорск. Министърът отбелязва, че операцията е насочена не срещу народа на Украйна, а срещу „диверсионни групи на руското военно разузнаване”./КРОСС/