Мистерията около малайзийския самолет продължава

Ръководителят на международния екип, издирващ отломките на изчезналия на 8 март малайзийски самолет, заяви, че издирвателните операции се извършват на правилното място, въпреки че до този момент в този район не беше намерено нищо, свързано със самолета. “Уверен съм, че зоната в южната част на Индийския океан е правилното място за издирване на самолета”, подчерта Ангъс Хюстън на пресконференция в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

Уверенията му идват броени дни след като австралийска частна фирма обяви, че е открила отломки от самолет в Бенгалския залив близо до Бангладеш. Сега там има три бангладешки военноморски кораба, но за момента те не са открили нищо, подчерта Ангъс Хюстън. Той поясни, че новата фаза в издирването на самолета ще включва дълбоководно оборудване. “Тази фаза може да продължи до 12 месеца”, подчерта Хюстън, цитиран от ДПА.

Econ.bg припомня, че в края на миналия месец стана ясно, че подводният робот „Блуфин-21“, който сканира дъното на Индийския океан, ще разшири района на сегашните си проучвания. “Блуфин-21” създава от повече от две седмици триизмерна сонарна карта на океанското дъно близо до мястото, където на 8 април бяха засечени сигнали, които може да произлизат от “черната кутия” на изчезналия Боинг.

На борда на изчезналия самолет се намираха 239 пътници и 12-членен екипаж, припомня БТА. В операцията по издирването му участват много страни, сред които САЩ, Малайзия, Австралия и Китай. Стойността на издирвателните операции до момента надхвърля 100 млн. долара.