Жълтият код в Бургаско остава и днес

Жълтият код за обилни дъждове в Бургаско остава и днес. За опасни валежи предупреждават и в областите Сливен, Ямбол и Хасково. Очакваните дъждове днес ще бъдат между 15 и 20 л./кв.м. В Бургас вятърът остава умерен до силен, а температурите ще бъдат в порядъка 7-10 градуса.

Движението в отсечката Ахелой – Поморие все още е затруднено – пътят по посока Ахелой е разчистен, лентата в обратна посока остава затворена. Подлезът СОМАТ е затворен. Навсякъде пътните настилки в областта са мокри.

Заради студа и пороите, има бедствия в половин България. Затворени пътища, наводнени улици и дворове в някои населени места – така изглежда обстановката в Югоизточна България.Частични наводнения има в Бургаско и Сливенско. Силният вятър затвори Пристанище Бургас. Няма пострадали и щети. В другия край на страната – заради студа и заледяванията в някои селища беше обявено бедствено положение. Леден кошмар е в Белоградчик. Цялата община бедства. Ток няма в 25 населени места в област Видин.

Бедстващите хора са близо 7000 души заради заледени електропроводи и паднали върху тях дървета. Екипи на ЧЕЗ се опитват да отстраняват авариите. Засега прогнозата е, че ток ще има или днес или най-късно в петък. Днес и утре учениците в Белоградчик няма да учат. Нивото на река Тунджа край града се е повишило със 17 см и през последните часове то е 3,67 м, при критични за града 4 метра. В ниските части в района има залети земеделски земи и стопански постройки. Продължава непрекъснатото наблюдение над язовирите до селата Трънково и Пчела. От вчера те преливат, но засега не създават опасност за населението. Дъждът в Ямбол и областта продължава вече трето денонощие.

Дъждовно ще остане времето днес в почти цялата страна. Максималните температури ще варират от 10-12 в Югоизточна България, до 2-3 в северните части на страната. По Черноморието – между 9 и 12 градуса. Вълнението на морето е 4-5 бала, а скоростта на вятъра е между 5 м./сек. по Северното и 7 м./сек. по Южното Черноморие.