Жълт код за високи температури. Червен и оранжев – за пожари

Жълт код за високи температури е обявен за 6 области в страната за днес, 5 август. Предупредителният код е в сила за областите Благоевград, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора и Хасково, където максимални температури ще бъдат 35 – 36 градуса, за района на Благоевград – до 38 градуса.

Рискът от пожари остава и днес за Ямболска и за част от Хасковска област. Там е обявен код червен за опасност от бързо разпространяващги се пожари. Такава опасност има и за отделни райони на Кърджалийска и Старозагорска област. Оранжева степен на пожарна опасност е в сила за днес за цяла Югоизточна България, както и за големи райони от Северозападна.

Времето ще се задържи горещо, но с временни увеличения на облачността, още преди обяд над централните и източни райони от Северна България, по-късно през деня и в останалата част от страната. На места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Ще духа слаб, по морския бряг до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще останат без съществена промяна, между 32° и 37°.

По Черноморието ще духа до умерен североизточен вятър. Ще има временни увеличения на облачността, но без превалявания. Максималните температури ще са около 30°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението ще е 2-3 бала.