Пенсиите ще бъдат увеличени с 2.5 процентни пункта от юли догодина, но размерът на обезщетението за майчинство през втората година ще бъде замразен на 340 лева – това е заложено в проекта на бюджета за държавното обществено осигуряване, който се разглежда от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, предава Poligraff. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обясни, че настоящата система стимулира майки да стоят по-дълго вкъщи и да не се връщат на работа, защото ако преди завършването на първата година те решат случайно да се върнат на работа, губят по-нататък плащането. Ако решат да изкарат първата година и втората година да се върнат, тогава получават половината от тези 340 лева, т.е. 170 лева.

”Там се уточнихме, че действително е добре да се търсят начини да се подпомагат работещите родители и тези, които се връщат на работа. С увеличаването на сумите, които се изплащат за втората година, се върви в обратна посока”, каза министърът.

По отношение на коледните добавки към пенсиите Калфин каза, че има идеи и нагласа те да се отпуснат, следи се състоянието на бюджета и като се уточни каква е сумата, с която може да се разполага, ще се реши как може да се случи това.

Социалният министър съобщи още, че е предложил различни варианти за определяне на размера на детските добавки за 2016-та година. Един от вариантите предвижда увеличаване на подоходния критерий над сегашните 350 лева на член от семейството, а друг вариант залага на увеличаването на сумата, която семейството ще получава според броя на децата.