Започна поредната дискусия от кампанията на в-к „Стандарт“ –„Чудесата на Поморие”

В Поморие стартира обществена дискусия на тема: „Чудесата на Поморие – нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона”. Дискусията е част от кампанията на в-к „Стандарт“  и  се провежда в Поморие. Засяга най-важните за Черноморието ни въпроси и е с участието на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, председателя на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм /BUBSPA/ Стефан Шарлопов, Живко Табаков – съветник на министъра на туризма, археолога проф.Николай Овчаров, зам.-областния управител на Бургас Севдалина Турманова, проф. Божидар Димитров, представители на бизнеса и др. Домакин на събитието бе кметът на Поморие Иван Алексиев.

Един от важните въпроси по време на дискусията е бъдещето на Aнтичната куполна гробница. Тя е истински шедьовър на древната архитектура. Уникалният археологически паметник, който се намира на 4 км от Поморие, е разяждан от опасни пукнатини. Процепите се забелязват по свода на хероона и по стенните ниши. От свода се свличат пръст и мазилка, като вече могат да бъдат преброени и поне десетина пукнатини.

Кметът на Поморие е наясно с критичната ситуация и е взел спешни мерки за осигуряване на средства и спасяването на уникалната гробница: „Информирали сме Министерството на културата, откъдето спешно изпратиха екип, който да изследва пораженията върху паметника и да оцени състоянието му, както и мерките, които ще бъдат предприети. Към момента комисията от Министерството на културата прави оглед на място и в близките дни се очаква да излезе с експертно становище относно състоянието на гробницата. За нас това е обект от изключително значение и ще направим всичко по силите си, за да го съхраним, но разчитаме и на подкрепа от страна на държавата“, коментира кметът Алексиев, предаде пресцентърът на Община Поморие. Той допълни, че общината е готова да гласува предложението за промяна на собствеността още на следващата общинска сесия през септември, след което да го внесе в областната управа на Бургас, информирайки за това министерството на културата и земеделското министерство.

Тракийската куполна гробница е изключителна държавна собственост, обект с национално значение. Теренът около нея обаче е собственост на Селскостопанската академия. До гробницата се намира Институтът по южни култури, който е със затихващи функции. Проф. Божидар Димитров подкрепи идеята за създаване на Ботаническа градина в прилежащото пространство. Предложи да бъде изграден и голям монументален паметник по повод честването на 1100 години от битката при река Ахелой през 2017 г. Да съдейства лично за последното се ангажира и проф. Николай Овчаров, тъй като според него става въпрос не само за изграждане на един паметник, а за цялостно честване, което да остане в съзнанието на хората.

Екоминистърът посочи, че реализираният наскоро в община Поморие проект за модернизация и разширение на ВиК-мрежата също е помогнал и на археологията. „Вярвам, че има връзка между човека и природата. Вярвам, че географското местоположение на Поморие е в основата на богатата му история. Тук съм, защото мога да бъда гарант за община Поморие“ добави още министър Василева.

С предложение в дискусията се включи и професор Нешева, според която поморийската гробница – мавзолей е изключително ценен исторически обект, съпоставим с Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“. Базирайки се на това твърдение, тя предложи да се инициират необходимите процедури, които да доведат до включване на „Кухата могила“ в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова очерта основните предложения и поетите ангажименти  по време на дискусията:

  1. През октомври община Поморие чрез Областна управа да внесе предложение до Министерствата на земеделието и културата за прехвърляне собствеността върху Куполната гробница и прилежащите й зони.
  2. Да бъде разгледано предложението за изграждане на монументален паметник по повод навършването на 1100 години от битката при река Ахелой и честването да се проведе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.
  3. В началото на септември в Куполната гробница да се проведе „урок по родолюбие“.
  4. Да се стартира нова програма, която ще подпомага общините при стопанисването на минералните извори и която да улесни община Поморие при грижата за природните й дадености.
  5. Да се организира тристранна среща с представители на Ботаническата градина при БАН, където министър Василева да е гарант за работата на общината и кмета.
  6. Да се акцентира върху СПА услугите, балнеологията и културно-историческото наследство, с цел удължаване на туристическия сезон в града и региона.
  7. Да се направят постъпки към включването на „Кухата могила“ в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО