Зарязаха лозята в Бургаска област

Заместник-областният управител Атанас Терзиев заряза лозята в Карнобат, заедно с кмета на града Георги Димитров, представителите на местния винпром и Царя на лозята, избран малко преди това.

“От всяка зарязана пръчка нека да се роди цял кош грозде”, пожела заместник-областният управител Атанас Терзиев и сръчно сплете венец от отрязаните лозови пръчки, както повелява традицията.Всички наблюдаваха и интересния ритуал, представен на празника.

Избраният Цар на лозята, придружаван от оркестър и свещеници, се отправи към лозето. Свещениците благословиха лозето, а Царят прикани момите, облечени в народни носии, първи да отрежат поникналите лозови пръчки. Скрити под магарешка носия, към лозето се промъкнаха и млади момци, които откраднаха момата и ядосаха Царя, който беше готов да изсече лозето до корен. Но другите моми се примолиха той да пожали лозето, защото то ще даде добър плод. Царят ги послуша и покани всички присъстващи да вземат участие в зарязването.

Заместник областният управител Севдалина Турманова заряза лозята в гр. Сунгурларе. Тя се включи в празничната програма организирана от Общината, като посети музейна сбирка по лозарство и винарство, след което присъства на обявяване от резултатите от конкурса за най-добро домашно бяло вино. Турманова поздрави присъстващите жители и гости на града, като им пожела здраве, берекет, добра реколта и все така да прославят областта с чудесните си вина. В присъствието на общинската админситраци, президента Желю Желев (1991- 1997 год.), народни представители и Генералния консул на Република Турция бе коронясан Царя на лозята за 2013 година.

Областният управител Констнтин Гребенаров тази година не успя да се включи в традиционното зарязване на лозята, тъй е на тридневно посещение в Брюксел.