За два дни 55 задържани нелегални имигранти

Общо 55 нелегално преминали границата на Република България мъже са задържани в рамките на два дни на територията на ОДМВР – Бургас при проведена съвместна акция между служители на новосформирания сектор в Главна дирекция „Национална полиция” – „Престъпления, свързани с незаконното пребиваване или преминаване на чужденци” в страната, отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас, Специализирани полицейски сили и служители от Първо, Четвърто Районни управление – Бургас и Районно управление – Созопол.
Нелегално преминалите са били групирани и превозвани, чрез микробус «Фиат Дукато», с варненска регистрация, управляван от 28 годишния Е.Д. от Варна и неговия спътник – Р.Д., 35 годишен от Варна, и двамата криминално проявени. В тази група имало 31 нелегално преминали границата на България мъже, самоопределили се, като афганистанци. Микробусът е спрян в с. Зидарово, общ. Созопол, като двамата българи са задържани за срок от 24 часа и срещу тях е образувано бързо полицейско производство за каналджийство. Констатирано е, че т.а. „Фиат Дукато” е взет под наем от Е.Д. от частна варненска фирма, като собствениците й не са били информирани за целта на превоза.
Останали 24 нелегално преминали са превозвани с лек автомобил «Ауди А 3», със софийска регистрация, управляван от 23 годишния С.К. от София и миниван „Крайслер Вояджър”, със софийска регистрация, управляван от криминално проявения П.Р., 21 годишен от София. В „Аудито” се возили пет души, а в л.а. «Крайслер» – останалите 19 – нелегално преминалите се самоопределили, като граждани на Афганистан и Пакистан. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия е констатирано, че чуждите граждани са натоварени в автомобилите в района на с. Зидарово, общ. Созопол, като след това се придвижили по маршрут с. Зидарово – с. Маринка – Бургас. Л.а. «Крайслер» е спрян от полицейските служители в района на с. Маринка, а л.а. «Ауди А 3» на КПП-3 гр. Бургас. По данни на задържаните двата аватомобила са им предоставени от лица, организиращи престъпната схема. С.К. и П.Р. са задържани за срок от 24 часа, като срещу тях са образувани бързи полицейски производства за каналджийство.
Нелегално преминалите са отведени в сектор «Миграция» при ОДМВР – Бургас, като предстои настаняването им в специализиран център.