Земеделските производители готвят протести в цялата страна

След решението на парламента за отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна, последва реакция на засегнатите. Българските зърнопроизводители готвят безсрочни протести, които ще покрият цялата страна. Това стана ясно в четвъртък по време на тяхна пресконференция.

Единственото хубаво нещо, което споменаха след днешното решение на парламента, е че депутатите са направили огромна услуга на земеделския сектор като са го обединили.

“В случая наистина имаме едно безпрецедентно обединение, което води всички нас до един единствен изход – безсрочни протести”, заяви Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

“Координационното звено ще определи точките за протест и те ще бъдат достатъчно възлови”, посочи Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По-късно от сектор “Земеделие” изпратиха информация до медиите, че ще се проведе “общонационален протест за спасяване на българското земеделие. В цяла България и столицата възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч. в понеделник, 18 септември. А във вторник протестът ще се концентрира в София, съобщи Кросс.

Пет са исканията на Инициативния комитет:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.”

2 Отзиви

  1. Относно…
    1. Искате забрана за внос на абсолютно всичко, свързано с Украйна? Доколкото ми е известно, количествата на споменатите са просто игла в купа сено, когато говорим за внос специално от там! Те, по никакъв начин не могат да бъдат катализатор за криза! Колкото до контрола, то той е равно адекватен и за родните производители, които ако си мислят че вътрешния пазар им е достатъчен въпреки производствените разходи, то цените трябва да са значително по ниски!
    2. Искате компенсации за какво? При положение, че количеството което произвеждате е достатъчно въпреки повишените производствени разходи, и въпреки забраната за внос!
    3. Държавата какво общо има с отпадналите площи?
    Хем сте променили статута на земята, която е Ваша, хем искате пари от Народа за сътвореното от Вас!
    4. Това е Ваше задължение, а не на потребителя! За разлика от някои Държави, през тази година катаклизми няма.
    5. Облекчение за какво? Нали вашето производство е достатъчно?
    Това не е протест, а изнудване с цел!

  2. Селим Мустафа

    При положение ,че сме уж държава с пазарна икономика тоест всеки може да внася стоки и услуги стига да не противоречат на конституцията и законодателството на държавата България и при положение,че стоки и услуги също се внасят от държави извън ЕС и никой не знае какво съдържат те. Държави като Турция, С.Македония, Египет и други държави извън ЕС държат голяма част от пазара на плодове и зеленчуци в държавата България, но никой не протестира за забрана на вноса от тези страни е много странен факт.