Златанова: Консулът ни в Бразилия да си подаде оставката

Консулът ни в Бразилия трябва да си подаде оставката. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя определи като проява на некомпетентност причината, поради която не са били уведомени българските институции за освобождаването на Гълъбин Боевски. Златанова бе категорична, че евентуално освобождаване на българския посланик в Бразилия не трябва да се свързва със спекулации за политическа чистка, предаде КРОСС.

“Компетентните и съвестни служители никой не ги чисти, ако този посланик не беше допуснал този гаф, а го бяхме отстранили за други грешки пак щяха да ни обвинят за политически чистки”, поясни тя.

Според Златанова освобождаването на спортиста е едностранно действие на бразилската прокуратура и е специфично действия, каквото няма никъде другаде. На въпрос дали ще се разследва Гълъбин Боевски за наркотрафик и в България тя заяви, че няма такава информация.

„Трябва много бързо да подпишем споразумения с други държави, където има осъдени българи, за да не се повтори случаят с медиците ни в Либия”, заяви Златанова.

Въпросът за мораториума за продажба на земя на чужденци, министър Златанова коментира. Че е много забавно, защото няма юридическа стойност. „Ние се излагаме като българи”. Думите на Бойко Борисов, че е бил обхванат от масовата лудост и е гласувал това предложение, Златанова каза, че се надява да не ни е управлява под такова състояние.

„Не може така лесно да скъсаме договора за членство в Европейския съюз, за което се борихме толкова години”. „Аз няма да коментирам депутатите, те отговарят пред избирателите и ако те са доволни, това е проблем на всички нас”, поясни тя. “Всичко, което се случи е част от една общопопулистка вълна обхванала Европа”. “Европейският съюз е основан на ценности, не можем постоянно да питаме за пари. Откакто съм станала министър българите ме питат само за еврофондове, а нищо за правосъдие”, коментира пред Нова телевизия правосъдният министър.