Зорница Русинова е новият министър на труда и социалната политика

Със гласа 135 гласа „за”, 68 гласа „против” и 8 „въздържал се”, парламентът избра Зорница Русинова за министър на труда и социалната политика, на мястото на подалият оставка Ивайло Калфин.

Русинова е четвъртата персонална промяна в кабинета „Борисов 2″, след смените на бившия министър на вътрешните работи Веселин Вучков, на правосъдието Христо Иванов и на образованието Тодор Танев. Номинацията на Зорница Русинова дойде от премиера Бойко Борисов, който мотивира предложението си с факта, че тя повече от 15 години работи в министерството, което ще осигури приемственост между нея и Ивайло Калфин, който напусна поста след като партията му, АБВ, оттегли подкрепата си за кабинета.

Диалог, активност и съпричастност – това са трите основни принципи в работата на социалното министерство, които очерта новоизбраният ресорен министър Зорница Русинова. „Това са трите принципа, които считам, че в предстоящия си мандат ще мога да следвам в основните сфери на труда и социалната политика”, каза тя.

По думите й ключовата дума за пазара на труда, за социалното включване е „активност” – активна подкрепа на близо 3 млн. работещи българи да намерят по-добра реализация, да имат по-добри условия на труд, по-високи доходи. „Социалната политика е политика от хора за хора. Важни са нуждите на човека, индивидуалността на човека. Това на държавно ниво може да стане единствено чрез диалог: на централно ниво диалог със социалните партньори, на централно и местно ниво – диалог с местните власти, с гражданското общество, диалог на службите от социалното министерство с всеки човек”, каза тя, цитирана от Кросс.

Премиерът Бойко Борисов не присъства в пленарна зала по време на гласуването, заради което към него задочно бяха отправени критики от народния представител от левицата Румен Гечев. Депутатът отправи процедурно предложение точката от дневния ред на НС да бъде отложена до завръщането на министър-председателя от Узбекистан, където той е на официална визита, но бе подкрепено от едва 50 гласа и съответно беше отхвърлено.

Зорница Русинова заема поста заместник-министър на труда и социалната политика в политическия кабинет на Ивайло Калфин от 19 ноември 2014 г. Организира и координира дейността на Министерството на труда и социалната политика в сферата на европейските фондове и международните програми и проекти, международното сътрудничество и въпросите на Европейския съюз. Тя е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски”.