Иво Христов: България е изгубила всякаква геополитическа субектност

Най-важното през 2014 г. беше кризата в Украйна и то не толкова самата драма с Украйна, колкото, че драмата на геополитическото противопоставяне може да доведе света до драматичен конфликт. Всъщност 2014 г. е повратна точка в историята и колкото и да е странно 100 години след 1914 година светът е в съвършенно ново качество, което българските папагалстващи медии не забелязаха. Ние сме в съвършенно друго състояние, каза социологът доц. Иво Христов в интервю за предаването „Деконструкция”.

По отношение на това как рефлектира случващото се в Украйна у нас, доц. Христов заяви: Голяма част от случващото се в България през тази и миналата година следва да се обяснява с външна геополитическа логика, която вторично се е наслагала и акселерира процесите в страната. Свалянето на правителството на Орешарски и монтирането на сегашния невъзможен оксиморон, който управлява, може да бъде разбрано само през логиката на разчистване на префронтовата полоса в контекста на обкръжаването на Русия от Запад. България играе много важна роля като територия в този процес и това означаваше няколко неща. Първо, премахването на идея за каквито и да е било проруски енергийни проекти. На второ място, прекратяване на възможността Русия да инкасира финансови ресурси чрез износ на нефтени ресурси. Третото – по този начин да бъде създадено социално-икономическо напрежение в Русия. Четвърто – това да доведе до свалянето на режима на Путин, а по-далечната перспектива е Русия да играе ролята на пушещо месо в едно бъдещо обкръжаване на Китай. В този смисъл България е изгубила всякаква геополитическа субектност. Тя няма никакви собствени интереси, които да може да отстоява, да проектира, да реализира по какъвто и да е било начин. Второ – България се намира на опасен разлом. Това е разлом се само между САЩ и Русия, но и САЩ и Турция.

Иво Христов посочи, че в момента има няколко процеса, които текат паралелно: От една страна се конструира БРИКС – групата на развиващите се икономики, която включва Русия, Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия и която преминава към двустранни разплащания, които не минават през долара. Това застрашава дълбокия тил на долара, благодарение, на който се крепи американската икономика. Ако олекне кошницата на долара, то американската икономика рискува да се срине. Това е и причината за тази брутална реакция от американска страна в Украйна. Чрез тази криза САЩ предотвратиха възраждането на СССР под формата на политически съюз, а сега цената ще плащат украинци, руснаци и европейци, а американците ще бъдат щастливи зрители на тази криза. За съжаление не изглежда те да са готови да спрат до кризата, която предизвикаха.

У нас дотолкова сме загубили представа за реалност, дотолкова сме в плен на догми, че представяме най-големите си катастрофи като свои най-големи успехи и голяма част от гражданите вярват: Например, погребването на „Южен поток” е представено като успех. Докато българското общество не се отърси от тези 25-годишни промивки на мозъка очевидно ще живеем във виртуална реалност, допълни той, цитиран от Кросс.