Избрани на първи тур са 13 кметове в големите градове

Десет областни града имат избрани кметове от ГЕРБ още от първия тур на местните избори в неделя. Това са София, Бургас, Варна, Стара Загора, Габрово, Благоевград, Русе, Смолян, Велико Търново, Ямбол.

В Кърджали и Кюстендил също на първи тур печелят досегашните кметове – в Кюстендил Петър Паунов, който е подкрепен от широка коалиция, включително и от ГЕРБ и реформаторите, а в Кърджали – Хасан Азис от ДПС. Победа на първи тур взима и Златко Живков в Монтана, подкрепен от реформаторите, “Българска нова демокрация” и Партия на българските жени. Това сочат резултатите от данните на общинските избирателни комисии, повечето от които са обработени 100%.

В другите 13 областни града ще се проведе балотаж, като в повечето от тях кандидатите на ГЕРБ са с предимство в него. Интересен казус представлява Хасково, където през целия понеделник кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов водеше с над 50%, но в късния следобед резултатът му падна до 48%. Втори с около 30% е подкрепеният от реформаторите дългогодишен кмет Георги Иванов. Така е възможно двамата да се изправят на балотаж, пише Кросс.

Кой къде в големите общини

Амбициите на ГЕРБ са да завърши изборната надпревара с победа в поне 20 областни града. Враца, Ловеч, Сливен, Разград и Плевен се очаква да са градовете с най-оспорваните балотажи в края на следващата седмица. В тях кандидатите на ГЕРБ ще спорят с БСП, като влизат с първи резултати. Единственото изключение е Плевен, където с най-добри резултати е претендентът на РБ и битката ще бъде между коалиционните партньори в управлението.

Балотаж

Реформаторите могат да се похвалят с един кмет засега – в Монтана, и условно – в Кюстендил, където са част от обединението, издигнало Петър Паунов. Дясната коалиция отива на балотаж и в Добрич, където играе със самостоятелен кандидат, и в Плевен, където е в коалиция с ВМРО, и в Силистра.
БСП засега няма успех в нито един голям град. Социалистите ще направят втори опит за победа на 6 места – Враца, Ловеч, Перник, Разград, Сливен и Шумен, но в нито един от градовете не са във водеща позиция за балотажа.