Изказване на министър-председателя Бойко Борисов в Бургас

Премиерът Бойко Борисов посети Бургас днес, за да направи оглед на ремонтираната сграда на жп гара Бургас, част от проекта „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T мрежата“. Пред журналистите в Бургас той каза следното:

С министър Танев се договорихме да продължи да работи като мой съветник в кабинета. Премиерът допълни, че днес се е срещнал с досегашния министър на образованието и науката Тодор Танев. „Министър Танев е един изключително ерудиран човек”, категоричен бе премиерът.Борисов посочи, че Танев е с безупречна репутация в образователната система и научните среди. „Поради това, че екипът му и самият той не можа да комуникират с обществото правилно това, което възнамеряват да правят възникна напрежение”, посочи той. „Да говорим за „съжителство”, за „съвместимост”, неща, които всеки българин пази в паметта си добре, най-малкото възбужда какви ли не националистични пориви и дори агресия. За това на министър Танев предложих и се договорихме той да продължи да работи като мой съветник в кабинета”, допълни Борисов като посочи, че за него е важно и гражданската квота, от която е Танев, да подкрепи кандидатурата, която РБ ще му предложи, с цял екип. За Борисов е важно кандидатурата да бъде подкрепена и от всички депутати. „Ще изчакам още няколко дни, колкото е необходимо, да има единна кандидатура, с която ГЕРБ и РБ да я гласуват в парламента”, каза още премиерът.
По думите на Борисов, оставката на Танев ще бъде депозирана вероятно в понеделник. „С министър Танев работя прекрасно и имаме прекрасни отношения. И аз истински съжалявам. На мен втори път ми се случва един прекрасен експерт, корифей в своята област, да трябва да подава оставка и то по мое искане, заради това, че не можа да комуникира правилно в обществото това, което прави. Първата беше Ана-Мария Борисова, министъра на здравеопазването”, допълни премиерът.
„Ще изчакам да минат всичките им преговори и тогава ще приема с радост това, което ми предложат”, допълни премиерът относно предложената от РБ кандидатура на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието. Той посочи, че не иска да се меси и да се изказва по темата. „Трябва ми единен и силен РБ, такъв какъвто е ГЕРБ в момента, за да имаме стабилно управление”, категоричен бе той.
„Възложил съм за Великден пак да дадем 50 млн. лв. да подпомогнем пенсионерите. Вчера засякохме за месец януари финансовите постъпления в държавата от борбата с контрабандата. 954 млн. лв. сме събрали повече пари и са в бюджета от януари 2015 г., близо 1 млрд. повече. Миналата година март месец стартирахме „антиконтрабандното звено”, както го наричам. За това нервничат всичко, защото това са пари, които са отивали незнайно в какви джобове”, коментира премиерът Борисов. „Първото, което съм възложил на финансовия министър, в следствие на тези приходи, да се подготви за Великден пак да дадем 50 млн. лв. и кусур за нашите баби и дядовци, майки и бащи, да подпомогнем пенсионерите”, заяви той. „Това прави, от миналата година досега, близо 200 млн. лв. извън бюджета повече за пенсии”, допълни Борисов.
„Ако има неутрални наблюдатели, които да сътрудничат с нас, ще приемем техния съвет”, каза още премиерът Борисов. „По механизма, той и за това се казва за сътрудничество, и след като в тази сфера има радикално различни мнения, има инструмент и в ЕК, има такава програма, разбира се може и от някоя от страните, с които сме свикнали като напреднали демокрации да се сравняваме, да се вземат такива съветници, които да наблюдават, да ни посъветват и да сътрудничим с тях. Темата е сътрудничество. Така че аз съм го поискал в доклада е вкарано, не виждам драма в това, точно обратното”, коментира Борисов. „Мисля, че и главният прокурор прегърна това като идея. Вече те си имат инструменти, да си поискат сътрудничество, такова, каквото желаят, и мисля, че това ще успокои системата”, каза още Борисов
„Колкото по-бързо се затворят границите, докато не се устроят хората или върнат обратно по родните им места, всичко останало не е честно, дори към тях. Защото техният живот какъв е сега – по бежански лагери, разпръснати из Европа, на сандвичи и вода”, коментира бежанският проблем премиерът.
„Чичо кмет да си гледа Бургас. За президент ще говорим след юни месец”, отговори Борисов на въпрос дали кметът на Бургас Димитър Николов ще бъде кандидатурата на ГЕРБ за президент.