Изучаването на китайски език в училищата в Бургас започва през септември

Интересът на китайската държава към Бургас започва бързо да придобива все по-реални измерения. Дни след договарянето на блок влака, който ще превозва стоки на запад по Пътя на коприната, стана ясно, че изучаването на китайски език в местни училища ще стартира още през септември тази година.

Днес зам.-кметовете на Бургас Красимир Стойчев и Йорданка Ананиева проведоха делова среща с г-н Лонг Тао от институт “Конфуций”. Заедно с него те посетиха набелязаните училища, в които наесен ще започне да се преподава китайски език между 12 и 16 часа седмично. Това са Търговската гимназия, СОУ “Кирил и Методий” и Математическа/Френска гимназия. Изучаването на този чужд език ще става по желание на учениците и техните родители. Очаква се тук да пристигнат двама китайски преподаватели, за които Общината пое ангажимент да осигури жилище. По нейно настояване отворени курсове по китайски ще се провеждат и в Бизнес инкубатора. Това е допълнителна възможност за всички останали жители на града, които проявяват интерес към овладяване на този език.

Община Бургас се подготвя да кандидатства по китайска програма и за обзавеждане на специализиран училищен смарт кабинет.

“Щом има интерес да се преподава китайски тук, значи ще има нужда от кадри с такава квалификация. Това е добра вест за пазара на труда в Бургас. Надявам се да привлечем и повече китайски туристи в региона”, коментира кметът Димитър Николов.  По негова инициатива от миналата година се изучава и английски език във всички общински детски градини два часа седмично, като инвестиция в по-добрата квалификация на следващите бургаски поколения.