Илияна Йотова: Управляващите се опитват да прехвърлят всичко върху ВСС

Управляващата коалиция поиска оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС), само няколко часа след като  зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов  бе оправдан и по последното дело срещу него и ден преди Европейската комисия (ЕК) да публикува мониторинговия доклад за България, в който има два основни акцента – ВСС не си върши работата и прокуратурата в този си вид е проблем.

Самият Цветанов прочете във вторник вечерта декларацията, с която ГЕРБ поиска оставката на членовете на ВСС. Акцент в нея бе твърдението, че “членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си”, друг – “правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебните институции от страна на неясни кръгове и властови центрове.”

Искането на управляващите членовете на ВСС да се оттеглят според евродепутата от ПЕС Илияна Йотова е „бягане към вятъра и опит всичко де се прехвърли върху ВСС”, цитира Кросс. Тя е категорична, че исканата оставка на ВСС е свързана с  мониторинговия доклад, който ЕК ще представи официално днес, но негов вариант вече бе разпространен. Управляващите не изчакаха дори окончателния вариант на този доклад, каза Йотова. По думите й в новия документ няма нищо ново. В няколко доклада вече забележките на ЕК са едни и същи.

В началото на доклада препоръките на ЕК са за самата дейност на ВСС, но никъде не е казано, че ВСС трябва да бъде подменен. Тоест не е проблемът в самите хора, а в работата на органа, посочи тя.  Според Йотова искането на оставка на ВСС може да блокира работата на съдебния орган.

Колегата й в ЕП Емил Радев, от групата на ЕНП, категорично отхвърли да има връзка между поисканата от управляващите оставка на членовете на ВСС.

Няма връзка между доклада и искането на оставката на ВСС. Причината за поисканата оставка са натрупалите се скандали, които изместиха фокуса от съдебната реформа. Това по никакъв начин няма връзка с доклада, заяви Радев.

Радев отрече и декларацията, прочетена вчера от Цветан Цветанов, да е вмешателство, защото „изборът дали ще има оставка или не е решение на ВСС”. Никой не се намесва в работата им, допълни той.

Емил Радев подчерта, че докладът на ЕК за България не е толкова критичен, в него се посочват и позитиви, като например промените в Конституцията, разделянето на ВСС.

Днес ЕК ще представи мониторинговите доклади за България и за Румъния.