Имаме ли президент и контрапрезидент?

Имаме ли президент и контрапрезидент? – този въпрос отправи Нова телевизия към вицепрезидента Маргарта Попова днес. Поставяте въпроса така, че да припомня някои неща – кога всъщност се появи това определение, каза Попова и допълни: Президентската институция не може да си позволи да бъде такава, че в нея да се оглежда и да чувства упование само една част от гражданите. И не може да бъде приватизирана само на една част от гражданите”.

Вицепрезидентът поясни: „Това определение се появи тогава, когато институцията излезе от своя коловоз. Този момент беше далече назад във времето – може би юни миналата година, може би още по-рано, може би по време на протестите”.

Президентската институция не може да си позволява да персонифицира. Това е недопустимо. А това беше направено, смята Маргарита Попова. Президентската институция не може да казва кога правителството да подава оставка или кога да се провеждат избори, посочи още тя.

Вицепрезидентът беше категорична: Президентството не е партийна централа, не е е място, където има групи, групировки, кръгове. Тя дори намекна, че част от тях й пречат да говори свободно. Попова обаче бе категорична, че тя ще продължава да говори с всички български граждани.

В моето ампоа на вицепрезидент изпълнявам задълженията си такива, каквито ми позволява Конституцията и съобразно моята подготовка, за да застана на този пост, каза още Маргарита Попова. Тя уточни: Има президент и той е Росен Плевнелиев. Аз съм вицепрезидент – не негов заместник, а самостоятелна единица.

Маргарита Попова категорично се разграничи от тиражираната информация за опит за изместване на президента Росен Плевнелиев. Тя отрече и да има каквито и да било отношения с други партии.

За евентуално отстраняване на президента Плевнелиев тя заяви: Няма такова основане.

Най-вероятно има два отбора, след като след реакция на една част от българските граждани, се е появила и реакцията на друга част, обясни разделението на мнения тя, но подчерта, че за нея е важно такива съмнения да бъдат опровергани.

Задачата на президентската институция е да защитава националния интерес, категорична бе Попова. Спред нея не е работа на президента да се обяснява.

Днес вицепрезидентът Маргарита Попова празнува своя рожден ден – ден след като президентът Росен Плевнелиев отпразнува своя. За неговия празник Попова му е подарила няколко книжки българска класика./КРОСС/